Yangın Kapısı Nasıl Olmalı? Özellikleri Nelerdir?

18-10-2023 13:07
Yangın Kapısı Nasıl Olmalı? Özellikleri Nelerdir?

Binalarda yangın gibi olası felaketlere karşı önlem amaçlı kullanılan yangın kapısı ya da yangın çıkış kapısı satın alırken özellikleri konusunda araştırma yapmalı ve dikkatli olmalısınız. Bazı binalarda zorunlu hale getirilen yangın merdivenlerine açılan yangın kapıları öncelikle belediyelerin yönetmeliklerinde bahsi geçen unsurlara uygun şekilde üretilmiş olmalıdır. Bunun yanı sıra ekonomik kaygılardan ziyade güvenliğin ön planda tutulması gerekmektedir. 

Yangın Kapısı Nasıl Olmalı?

Bir yangın merdiveni tasarlanırken binadaki kişi sayısını aynı anda taşıyabilecek dayanıklılıkta olmalıdır. Kapıların sayısı da insanların çokluğuna göre mümkün olduğunca arttırılmalıdır. Panik anında bireylerin zarar görmemesi için merdivenlerin korkuluklarla desteklenmesi gibi önemli unsurlar da göz ardı edilmemelidir. Peki, yangın merdiveni kapısı nasıl olmalıdır?

Yangın kapısı binanın yapısına uygun, çok küçük olmayan, açılması için çok fazla güç istemeyen, binaya doğru biçimde monte edilmiş ve uygun ölçülerde tasarlanmış olmalıdır. 

Yangın Kapısı Özellikleri Nelerdir?

Yangın kapısı özelliklerinden söz etmek gerekir ise şu özellikleri taşıyan bir kapı tercih ettiğinizden emin olmanızı öneririz;

1-) Dumanın dışarıya sızmasını engellemek için conta kullanılmış olmalıdır.


2-) Üretim esnasında yanmaz (hidrolik) yapıda bir malzeme tercih edilmelidir. 


3-) Renk, ölçüler ve tasarım konusunda bina sahibinin talep ve istekleri de göz önünde bulundurulmalıdır. 


4-) Çift kanatlı, tek kanatlı isteğe bağlı seçilebilir olmalıdır. 


5-) Cam malzeme kullanılacaksa bunların mutlaka ısıya dayanıklı olması elzemdir. Ayrıca yangın anında camın kırılmasını engellemek için kalın ve darbelere dayanıklı olması da önemlidir. Kapılar hızlı açılıp örtüldüğünde camın kırılması güvenliği riske atabilir. Bu nedenle camlı modeller tavsiye edilmemektedir. 


Yangın Kapısı Bileşenlerinin Önemi

Yangın kapısı ölçüleri ve bileşenleri konusunda seçim yapmak, olası bir yangın felaketi anında can güvenliğini maksimum düzeyde sağlayabilecek şekilde dizayn edilmesi gerektiğinden oldukça önemlidir. Bu nedenle eğer binanız için yangın kapısı Adana, yangın kapısı Osmaniye gibi araştırma yapıyorsanız öncelikle yukarıda belirttiğimiz özellikleri taşıyan bir kapı seçtiğinizden emin olmalısınız.

Yangın Kapısı Kilidi

Yangın kapıları yangın merdivenlerinin farklı katlarına yerleştirildiğinden istenmeyen girişlere karşı bir güvenlik açığı olarak da görülebilir. Her ne kadar yangın esnasında hayat kurtarıcı olabilseler de hırsızlık girişimleri için tehlikeli olabilirler. Bunun çözümü yangın kapısı kilidi kullanmaktır. Dışarıdan içeriye doğru açılmayan, yalnızca içeriden dışarıya açılan ve isteğe bağlı, önerilmese de, içeriden de kilitlenebilen yangın kapılarını binalarınızda tercih edebilirsiniz.

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.