Kapı Ölçüsü Nasıl Alınır?

24-10-2023 13:24
Kapı Ölçüsü Nasıl Alınır?

Ev yaptırırken kullanacağınız malzemelerin seçimini yapmak, bunların tam ölçülerini bularak sipariş vermek gibi birtakım zorluklar karşınıza çıkabilir. Bu durumlardan biri de kapı ölçüleri nasıl alınır, sorusunun yanıtını bulmaktır. Kapı siparişinizi vermeden önce ölçüleri eksiksiz ve doğru aldığınızdan mutlaka emin olmalısınız. 

Aksi halde uyum olmadığında kapının yeniden sipariş edilmesi, nakliye süreci, ustaların çağırılması gibi birtakım süreçleri yeni baştan ele almak zorunda kalabilirsiniz. Bu konuda sorun yaşamamak için en doğrusu bir usta ile anlaşıp ölçüleri aldırıp siparişinizi vermek, kapılar geldiğinde ustaya kapıları taktırmaktır. Ancak genel olarak kapı ölçülerinin nasıl alındığını merak ediyor ya da bu işlemi kendiniz üstlenmek istiyorsanız bu içeriğimizde ölçü almanın detaylarından söz edeceğiz. 

Kapı Yeri Boş İse Kapı Ölçüsü Nasıl Alınır?

Kapı yeri boş olduğunda ölçü almak daha kolay bir şekilde yapılmaktadır. Üç ayrı yerden kapı için ölçü alınması gerekmektedir. Bazı evlerde kapıların alt ve üst kısmının ölçüleri birbirini tutmayabilmektedir. Bu durumda kapı takılırken bir tarafın bir tarafa büyüklü küçüklü denk gelmesinden sorun yaşamamak adına garantici davranmak daha doğru olacaktır.  

Kapı Genişliği

Oda kapısı ölçüleri alınırken kapının takılacağı duvarın iç tarafını duvardan duvara yere paralel şekilde ölçmelisiniz. Bu ölçüm esnasında alt boşluk, üst boşluk ve tam orta boşluğu ölçüp ayrı ayrı not etmenizde fayda vardır. Ölçüm tamamlandıktan sonra çıkan en küçük sonuç dikkate alınır. 

Kapının Boyu

Yatay ölçü aldıktan sonra benzer şekilde duvardan yere doğru dikey ölçü alınması da gerekir. Bunun için de sağ boşluğun ölçüsü, tam orta nokta ve sol boşluğun ölçüsünü ayrı ayrı not etmelisiniz. Yine en küçük ölçüyü baz almanız gerekecektir. 

Kapı Kalınlığı 

Kapının kirişlerini, eşiğine ayrılacak boşluğu vb. belirlemek için kapının takılacağı duvarın ne kadar kalın olduğu da önemlidir. Sağ duvar, sol duvar ve üst kısmın tam orta noktası şeklinde ölçü alıp en geniş olan ölçüyü baz almalısınız. 

Dış kapı ölçüleri için de iç kapı ölçüleri için de aynı sistemi kullanmanız gerekmektedir. Buna göre; en olarak en düşük ölçü, boy olarak en düşük ölçü ve kalınlık olarak en yüksek ölçü baz alınır. 

Kapı Ölçüsü Almak İstediğim Yerde Zaten Bir Kapı Varsa Nasıl Alınır?

Kapı ölçüsünün alınacağı yerde bir kapı varsa ve kesin olarak yeni kapıyı taktıracaksanız öncelikle kapıyı sökmenizi ve belirttiğimiz ölçüleri duvar boşluğunu referans alarak yapmanızı öneririz. 

İlk olarak kapı pervazlarını söküp içeride ne kadar köpük kullanıldığını görmeniz gerekmektedir. Tüm kapılardaki köpük payı aynı olamayabileceği için de değiştirmek istediğiniz diğer kapıları da sökmeniz gerekecektir. Ardından üst kısımda belirttiğimiz gibi kapı genişliği, kapı boyu ve kalınlığını ölçülerini doğru biçimde tespit edebilirsiniz. 

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.