Çelik Kapı Fitili Nedir? Ne İşe Yarar?

06-12-2023 15:57
Çelik Kapı Fitili Nedir? Ne İşe Yarar?

Çelik kapılar evlerimizde ve işyerlerimizde kullandığımız yüksek güvenlik vaat eden ve güvenliğin artırılabileceği ek özellikler için imkan da sağlayan kapılardır. Bu kapıların çeşitli durumlarda problem çıkarmaması ve vaat ettiği güvenlik olanaklarını devam ettirebilmesi için bakım onarımları konusunda dikkatli davranılması gerekmektedir. Bu hususlardan biri olan ve ihmal edilmemesi gereken çelik kapı fitili değişimi konusunda merak edilenleri bu içeriğimizde paylaşacağız. 

Çelik Kapı Fitili Ne İşe Yarar?

Çelik kapı lastiği olarak da adlandırılan çelik kapı fitilleri conta ve profil arasında boşluk kalmasını engellemek için özel çelik kapı modellerine eklenen bir parçadır. Bu parça içeriye su, toz, hava ve herhangi bir yabancı maddenin girmesini engellemektedir. 

Sert ve yumuşak maddelerin birleştirilmesinden oluşturulan çelik kapı fitillerinin performansı oldukça yüksek olup iki ayrı bölümde sürtünme, titreşim ve deformasyonu engellemek özelliği vardır. 

Çelik Kapı Fitili Neden Değiştirilmeli?

Nitril ve PVC maddelerinden üretilen istenilen sertliğe kavuşturulan çelik kapı arası fitili takıldığı yerde oynama yapmadan kullanılmak zorundadır. Aksi halde görevini beklendiği gibi yerine getiremeyen fitil kapıdaki bulunduğu yerdeki iki parçanın aşınmasını engelleyemez. Aşınan parçalarda yamulma, kırılma, renk bozulmaları vb. birtakım problemler meydana gelir ve çelik kapı gerektiği gibi kullanılamaz hale gelir. 

Çelik Kapı Fitili Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Çelik kapı fitili değişiminin gerektiği bir durum meydana gelmişse öncelikle bu konuda ne kadar erken davranılırsa parçaların zarar görme ihtimalinin o kadar azalacağını belirtelim. Aksi halde bir süre normal fonksiyonunu devam ettiren çelik kapı daha sonra belirttiğimiz korozyon sorunu ile karşı karşıya kalabilir ve bu durumda daha çok parçanın değişimine gerek duyulabilir. İşlemi daha uğraştırıcı ve masraflı hale getirmeden çelik kapı fitilinizi zamanında değiştirmelisiniz. 

Çelik kapı fitil değişimi çok basit ve kısa süreli bir işlem olup öncelikle kalınlık ve uzunluk vs. özelliklerinin kapıya uygun olacak şekilde satın alınması gereklidir. 

Eğer çelik kapıyı aldığınız firma fitil değişimi konusunda hizmet veriyorsa firmaya ulaşarak yardım almak en iyi sonucu elde etmeyi sağlar. Eğer kendiniz değiştirmek istiyorsanız oldukça dikkatli ve özenli hareket etmeniz gerekmekte olup fitilin yanlış takılması halinde çeşitli problemlerin ortaya çıkabileceğini bilmelisiniz. 

Fitilin yanlış takılması durumunda eğer olması gerekenden inceyse araya hava ve cisim kaçması sorunu ile karşı karşıya kalınır. Bu durumda fitil görevini yerine getiremez ve zamanla kapı yıpranır. Eğer çok kalın bir fitil alınmışsa da kapının kapanması – açılması zorlaşacaktır. Bunları engellemek adına tam uygun malzeme seçimi ve yerine doğru yerleştirmek oldukça elzemdir. 

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.