Çelik Kapı Bakımı Nasıl Yapılır?

28-11-2023 15:31
Çelik Kapı Bakımı Nasıl Yapılır?

Çelik kapı ayarı nasıl yapılır, diye merak edenler için bu durumun kapının temizliği de dahil olmak üzere dili, kilidi, menteşeleri gibi düzenli kontrol edilmesi gereken unsurları kapsayan bir geniş bir konu olduğunu belirterek başlayalım. Kapının uzun ömürlü olması, güvenliği sağlama konusunda yeterliliğinin devamlı hale gelmesi, hijyenik olması gibi avantajlar sağlayan çelik kapı bakımı konusunda nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bu içeriğimizden detaylı bir şekilde söz edeceğiz. 

Çelik Kapı Bakımı Neden Yapılmalı?

Çelik kapıların bakımı yapılmadığında bir süre sonra kapıda çeşitli problemler ortaya çıkmaya başlar. Tüm eşyalarda olduğu gibi çelik kapı gibi eşyaların da düzenli şekilde bakım, onarım ve temizliğinin yapılması gerekir. Aksi halde hırsızlara davetiye çıkarabilecek çeşitli problemler meydana gelebilir, kapıda kalabilirsiniz veya kapınızı kilitlemek istediğinizde sorun yaşayabilirsiniz. 

Ani bir şekilde problemin ortaya çıkması daha uğraştırıcı ve riskli olabilir. Örnek olarak tatile çıkmadan önce 1 haftalığına kapalı tutacağınız evinizin kapısını kilitlemek istediğinizde kilitleyemediğinizi fark edip tamirci çağırmak, kilit değiştirmeye uğraşmak vs. uçağınızı kaçırmanıza ve tatile kötü bir başlangıç yapmanıza neden olabilir. İçiniz rahat bir şekilde evden ayrılıp, evinizde de güvenle zaman geçirebilmek adına çelik kapı bakımınızı aksatmamanızı tavsiye ederiz. 

Sert Kapanan Çelik Kapı?

Sert kapanan çelik kapılarda muhtemelen problem kapının dilinde veya kilit takımındadır. Bu sorunu ortadan kaldırmak adına buralarda gevşemiş, tutmaya bir şeyler olup olmadığını kontrol etmeli ve çelik kapı dil ayarı yapmalı ya da kilit takımını komple değiştirmelisiniz. Sonrasında da tekrar aynı problemi yaşamamak adına giriş çıkışlarda kapıyı çarpma, anahtarla kapıyı açarken kapıyı zorlama gibi davranışlardan uzak durmalısınız.

Çelik Kapı Kapatıp Açarken Ses Çıkartması

Çelik kapıyı kapatıp açarken tuhaf gıcırtılı ve sinir bozucu sesler duyuyorsanız muhtemelen kapınızın menteşelerinin yağlanmaya ihtiyacı vardır. Çelik kapı menteşesi nasıl yağlanır, diye merak edenler için menteşelerin her yerine ses geçene kadar zeytinyağı sürebilirsiniz. Bu gibi problemlere karşı önlem alabilmeniz adına çelik kapı bakımında nelere dikkat etmeniz gerektiği ve ne gibi şekillerde kapınıza ihtiyacı olan bakımı verebileceğiniz gibi unsurlar hakkında bilgi verelim. 

Çelik Kapı Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Çelik kapı bakımının nasıl yapıldığına geçmeden önce bu süreçte nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Öncelikle daha önce çelik kapı tamiratı gibi işlemler yapmadıysanız ve bu konuda herhangi bir bilginiz bulunmuyorsa bakımlar için bir uzmandan düzenli aralıklarla hizmet almak daha doğru olacaktır. 

Menteşe Bakımı 

Bakım için ise ilk olarak dikkat edilmesi gereken kapının menteşelerini koruma altına almaktır. Zamanla sürekli açılıp kapanan kapının menteşeleri birbirine sürtünerek aşınmaya ve zarar görmeye başlar. Eğer bu duruma önlem alınmazsa menteşe çürüyerek değişim gibi çok daha uğraştırıcı tamirat gerektiren bir hal alabilir. Bunun için belirli aralıklarla menteşeler yağlanmalıdır. Genellikle çelik kapıları yağlama işlemi 6 aylık periyotlarla yıllık 2 kere yapılması gereken bir uygulamadır. 

Kilit Değişimi 

Bir başka çelik kapı bakımı kapılan kilidi ile ilgilidir ki güvenlik açısından bizce en önemli noktalardan biri budur. Kapıyı sürekli kilitleyip açmak zamanla kilidin ömrünü azaltmaktadır. Kilit ömrünü tamamlayıp bozulduğunda kilitleyememe, kapıda kalma, anahtarın kırılması vb. birtakım risk faktörleri ortaya çıkabilir. Bunu engellemek adına kapı kilitlerini kullanım ömrü bitmeye yakın olduğunda değiştirmenizi tavsiye ediyoruz. 

Anahtarınızı Fark Edin! 

Bir diğer ve son çelik kapı bakımı ise çelik kapının anahtarını diğer anahtarlardan ayırt etmek ve kapının kilidinin ya da anahtarın kırılmasına karşı önlem almaktır. Bazı bireyler anahtarlıklarında birbirine benzer, aynı markada çok sayıda kilit taşır. 

Eve gelindiğinde anahtar deliğine yanlışlıkla iş yerine veya başka herhangi bir yere ait anahtarı sokup kapıyı anlık zorlamanız kilidi bozabilir, gevşetebilir, kırabilir ve hırsızların işini kolaylaştıracak bir hale gelebilir. Bu tip bir problem yaşamamak adına oldukça uygun fiyata satılan renkli anahtar lastiklerinden alıp bunu sadece çelik kapı anahtarınıza geçirebilir ve kolayca anahtarınızı diğerlerinden ayrıştırabilirsiniz. 

 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.